web analytics

Geweld tegen vrouwen en meisjes

Op 25 november viert de Verenigde Naties de Dag voor de Uitroeiing van Geweld tegen Vrouwen en Meisjes.
Geweld tegen vrouwen en meisjes is een van de meest wijdverspreide, aanhoudende en verwoestende aantastingen van de mensenrechten in de wereld van vandaag. Het is een gevolg van discriminatie en van voortdurende ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Enkele gegevens
– Schattingen geven aan dat wereldwijd 35 % van vrouwen fysiek en/of seksueel geweld van een intieme partner, of seksueel geweld door een niet-partner, in hun leven hebben meegemaakt. In sommige landen hebben zelfs 70% van vrouwen fysiek of seksueel geweld van een intieme partner in hun leven ervaren.
– Wereldwijd hebben vrouwen die fysiek of seksueel mishandeld zijn door hun partner, een twee maal zo grote kans op abortus, bijna twee maal zoveel kans op depressie en in sommige streken anderhalf maal zoveel kans om HIV/AIDS op te lopen, vergeleken met vrouwen die geen geweld van hun partner ondervonden.
– Over psychologisch geweld zijn minder gegevens beschikbaar. Beperkte onderzoeksresultaten geven evenwel aan dat het veel voorkomt. Drie en veertig procent van de vrouwen in de Europese Unie hebben een of andere vorm van psychologisch geweld van een intieme partner meegemaakt in de loop van hun leven. Eén op de tien vrouwen in de Europese Unie heeft cyber-pesterij meegemaakt sinds de leeftijd van 15 jaar. Het risico is het grootst voor jonge vrouwen tussen 18 en 29 jaar.
– In het overkoepelend syntheserapport van het 2007 – 2010 onderzoek ‘Huiselijk Geweld in Nederland’ concluderen Van der Veen en Bogaerts voorzichtig dat in Nederland jaarlijks ongeveer 200.000 volwassenen slachtoffer worden van evident huiselijk geweld, ruim 9% van de populatie. Dit is een ruwe indicatie, waarbij incidenten in de huiselijke kring niet werden meegerekend. Het cijfer heeft dus betrekking op de meer ernstige gevallen van huiselijk geweld. Ongeveer 50% van de respondenten had nooit te maken met een voorval van huiselijk geweld, 40% van de respondenten had de afgelopen vijf jaar te maken met lichtere voorvallen of ernstiger voorvallen die zich meer dan vijf jaar geleden voordeden en , nogmaals, ruim 9% was de laatste vijf jaar slachtoffer van evident huiselijk geweld.
Vergelijkingen van cijfers tussen de verschillende landen zijn niet eenvoudig. Het lijkt er evenwel sterk op dat fysiek en/of seksueel geweld in Nederland minder voorkomt dan in armere landen. Bij ons en andere welvarende landen speelt psychologisch geweld een relatief grotere rol. Dit wordt geïllustreerd door de actuele #metoo campagnes.
Het is duidelijk dat we ons uiterste best moeten doen zowel fysiek/seksueel als psychologisch geweld tegen vrouwen en meisjes te verminderen en te voorkomen. De grotere openheid hierover in de samenleving, de grotere bereidheid van vrouwen aangifte te doen en de beschikbaarheid van beschermende instanties zijn positieve ontwikkelingen. Het is evenwel een hardnekkig probleem met taaie wortels in de samenleving en in de aard van de persoon. Seksualiteit is een primaire drijfveer. Hoewel het gedrag van vrouwen en meisjes sterk geëvolueerd is, speelt de man nog een overwegende rol in de toenadering tussen de seksen en speelt de factor ‘macht’ een belangrijke rol. In openlijke vorm heeft de man nog veel macht aan zijn kant. En zoals het spreekwoord zegt, macht corrumpeert, ook in de verhoudingen tussen de seksen

Een aanzienlijk deel van geweld tegen vrouwen vindt plaats in gezinnen. Daar kan men zich ontspannen, maar spanningen op allerlei gebied vinden hier ook zijn ontlading. Soms moeten er aanzienlijke verschillen in belangen, inzichten en gevoelens verzoend worden. Dat lukt in het ene gezin beter dan in het andere, om een variëteit van redenen. Je hebt houdingen en methoden nodig om oprechte belangenverschillen constructief op te lossen. Waar dat niet of niet goed lukt, ontstaan er frustraties, die op ongewenste manieren afgereageerd kunnen worden. De toegenomen welvaart heeft bij ons de problemen van armoede grotendeels opgelost en het samenleven voor de meesten verzacht. Nog niet zo in arme groepen of arme landen, waar gebrek aan geld spanningen kan oproepen of versterken.

Als de samenleving van alle vormen van fysiek/seksueel en psychologisch geweld gespeend zou zijn, zouden we, met een lichte overdrijving, in het aards paradijs wonen. Maar dan valt er nog het één en ander te doen, zoals de verbetering van houdingen en verfraaiing van ons gedrag ten aanzien van het andere geslacht. Ook een realistische kijk op liefde, verliefdheid en huwelijk, meer ruimdenkendheid, meer zelfbeheersing, meer altruïsme en zeker ook meer vergevingsgezindheid. Allemaal deugden waarin we ons kunnen oefenen. Je geluk kan er door bepaald worden, ook en vooral als het over samenleven met anderen gaat.

samen voor synergie