web analytics

Solidariteit met de Palestijnen

29 november is de VN-Dag van de Solidariteit met de Palestijnen. En er is reden te over om zich solidair met hen te voelen. Het Palestijnse volk is een hard lot aangedaan: hun land is grotendeels afgenomen, ze zijn met honderdduizenden verjaagd en vluchteling geworden, ze worden bezet, gediscrimineerd en afgeknepen in wat in feite een apartheidssysteem is. Overal controles en vernederingen. De miljoen Palestijnen in Gaza leven in wat het beste beschreven kan worden als een concentratiekamp. Palestina is een strafkolonie van Israël geworden.

De Palestijnen zijn niet het enige volk wat geterroriseerd is. In de loop van de geschiedenis zijn er vele volkeren gekoloniseerd, verdreven of uitgeroeid. En er kraaide amper een haan naar. Zo waren de tijden.
Zulke hardhandige kolonisering zou niet meer moeten kunnen, met de huidige Verenigde Naties, mensenrechten en ethisch bewustzijn, zeker niet door een volk wat ons het Oude Testament heeft overgeleverd en zeer hoogontwikkeld is. Om van je geloof te vallen! Je vraagt je af hoe dit heden ten dage nog mogelijk is.

Ongelooflijk, deze onderdrukking in 2017!

Het antwoord: extreme motivatie, sterke strategisch en organisatorische capaciteiten, machtige financiële en economische partners, meedogenloze onderdrukking, chantage, heilloze allianties, kortom een willekeurig gebruik van geoorloofde en ongeoorloofde middelen.

 

Het Joodse volk heeft verschrikkelijke geleden in de loop van de geschiedenis, laatstelijk in de Holocaust. Dat lijkt een trauma en een niets ontziende vastberadenheid, misschien wel wraakzucht, ontwikkeld te hebben. Het ware beter, zoals ook President Obama aangaf, als de Israël de deugden van vergeving en verzoening zou beoefenen, want het oudtestamentische spreekwoord: ‘Een oog, een oog, een tand, een tand’, leidt niet tot een constructieve oplossing, alleen maar tot weerwraak. In plaats van een terreurstaat, zou Israël, met zijn talrijke kwaliteiten, een licht voor de ontwikkeling van de wereld kunnen zijn.

vergeven en verzoenen

Je vraagt je alleen nog af hoe landen, bedrijven, organisaties en individuen dit massale onrecht niet alleen gedogen, maar er vaak zelfs aan mee werken. Het antwoord ligt bij de fenomenen macht en angst. Israël, gesteund door de V.S., en andere sympathisanten, is uitermate machtig en schroomt zich er niet voor landen en politici, ook in Nederland, te dwingen en zo nodig sancties op te leggen. En daar hebben weinigen van terug. We lopen gewoonlijk mee met de sterkste. Moed is een schaars goed!
We hebben er belang bij om onze steun uit te drukken voor een rechtvaardige oplossing van het Midden Oosten probleem en het daarbij stellen van grenzen aan het Israëlisch wangedrag. Zowel persoonlijk als via politieke vertegenwoordigers en het maatschappelijk middenveld. En zeker ook door boycot, desinvestering en sancties (BDS). Moed en rechtvaardigheden zijn twee kardinale deugden. De beoefening zou bijdragen aan het indammen van het gevaar uit het Midden Oosten.
We wensen rechtvaardigheid en vrede  in het Midden Oosten, vooral voor Palestina op deze dag

hoop voor de toekomst

.